Autosel

Termeni Tehnici
# Termen Definitie
1. Cod licitatie Exemplu: "a-5q2ab0".
Codul de identificare al fiecarui autovehicul evaluat sau aflat in evaluare in sistemul AUTOSEL.
Atunci cand cumparatorul are nevoie de o informatie asupra unui autovehicul, foloseste codul aflat intotdeauna sub poza (principala) licitatiei.
2. Epava Resturi, ramasite ale unui autovehicul avariat;
Autovehicul a carui valoare de reparatie, in urma unui accident sau a unei coliziuni, depaseste mai mult de 75-80% din suma asigurata.
3. Extrase cont In sectiunea Extrase Cont se pot vizualiza toate operatiunile din punct de vedere contabil pe care cumparatorul le-a facut in sistemul AUTOSEL (tipuri de taxe, garantii participare etc). Se pot sorta in functie de luna.
4. Garantie participare Garantia de participare (doar in cazul licitatiei tip TREPTE) - reprezinta 5% din suma de pornire daca aceasta depaseste 1000 euro si 10% din suma de pornire daca aceasta este mai mica sau egal cu 1000 euro.
Daca cumparatorul nu este castigator, garantia de participare se va restitui imediat de catre sistem (automat).
Daca cumparatorul este castigator, garantia de participare se va restitui atunci cand cumparatorul transmite in format electronic la adresa de email info@autosel.ro sau prin fax la numarul 021.311.07.04, documentul reprezentativ ridicarii epavei.
5. Licitare automata Mod de licitare prin care se stabileste un plafon si de fiecare data cand exista o contraoferta sistemul va licita in mod automat pana va atinge plafonul stabilit de licitator.
In cazul in care oferta depaseste plafonul stabilit, sistemul nu va mai licita.
6. Licitare fixa Mod de licitatie prin care se poate modifica suma curenta cu suma dorita de cumparator.
Exemplu: Suma curenta 3000 euro. Introduc la butonul de licitare fixa 4000 euro. Suma curenta se va modifica la 4000 euro.
Nu se poate licita sub suma de pornire.
Nu se poate licita sub suma curenta.
Nu se poate modifica in minus suma pe care am introdus-o initial.
7. Licitare manuala Mod de licitatie prin care se poate modifica suma curenta, cu 50 sau cu 100 euro (functie de pasul de licitare).
Exemplu: Suma curenta 350 euro, pas licitare 50 euro. Apas butonul de licitare manuala, daca sunt primul ofertant prin apasarea butonului de licitare fixa confirm suma de pornire, adica oferta de 350 euro, daca sunt al doilea ofertant suma curenta se va modifica cu 50 euro in plus, adica 400 euro.
Daca butonul de licitare manuala dispare inseamna ca nu exista o oferta mai mare si nu puteti supraoferta singur.
8. Licitatie tip BLITZ Licitatie cu suma de pornire 100 euro.
Termen finalizare intre 2h - 12h.
Sistemul Autosel functioneaza non-stop. Ofertarea autovehiculelor se poate la orice ora pana la data si ora inchiderii licitatiei.
9. Licitatie tip PLIC Licitatie fara suma de pornire.
La acest tip de licitatie, pentru a licita, exista doar un singur buton de culoare verde "Liciteaza". Suma introdusa de cumparator va fi inregistrata in sistem. Suma se poate modifica si in plus si in minus. Se va lua in calcul intotdeauna ultima oferta (in cazul aceluias cumparator). Licitatia in PLIC se castiga cu cea mai mare oferta. Cumparatorul va putea vizualiza doar ofertele inferioare ofertei lui. In cazul in care cumparatorul nu este castigator nu va putea vizualiza oferta castigatoare. Rezultatul licitatiei este afisat dupa 24h.
Situatie speciala: Daca se inregitsreaza doua oferta cu sume egale la aceeasi licitatie, prima oferta inregistrata va fi cea castigatoare.
In ultimele 4 minute ale licitatiei tip plic veti fi anuntat de catre sistem (automat), doar o singura data, printr-un mesaj scris de culoare rosie aflat sub timer, daca exista o oferta mai mare ca a dumneavoastra.
Se va inregistra intotdeauna ultima oferta.
Sistemul Autosel functioneaza non-stop. Ofertarea autovehiculelor se poate face intre 8:30 - 20:30 de luni pana vineri.
10. Licitatie tip TREPTE Licitatie cu o suma de pornire impusa

La aceast tip de licitatie, pentru a putea licita exista trei butoane de culoare verde "Liciteaza"
- Litare fixa
- Licitare automata
- Licitare manuala
11. Parola si schimbarea parolei Operatorul Autosel furnizeaza parola de acces in platforma. Parola este utilizabila pentru fiecare subcategorie (avariate, neavariate, bunuri si utilaje).
RECOMANDARE: in cazul in care parola initiala se schimba, vechea parola trebuie inlocuita pentru fiecare subcategorie
12. Pas licitare Pasul de licitare este 50 sau 100 euro. Optiune de luat in calcul atunci cand se utilizeaza butonul de licitare manuala. Suma de pornire va creste cu 50 sau 100 euro, adica cu pasul de licitare.
13. RECOMANDARI privind procesul de preluare vehicule Pentru o utilizarea eficienta a platformei AUTOSEL, va recomandam sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
1) In momentul discutiei cu proprietarul/asiguratul, adresati intrebari legate de starea vehicului, daca fata de imaginile prezentate la constatare s-au demontat/schimbat piese/componente.
2) Daca actele vehiculului (talon, civ) sunt detinute in original si solicitati o copie dupa acestea.
3) Asigurati-va ca proprietarul nu are datorii la Primarie - taxe si impozite, astfel incat sa se poata elibera certificatul fiscal sau dupa caz, in cat timp se poate elibera si transmite (solicitati pe e-mail).
4) Identificati daca imbunatatirile aduse vehiculului (bullbar, radio cd, jante etc.) vor fi predate o data cu vehiculul sau se vor monta reperele de fabrica.
5) Solicitati locatia exacta unde este depozitat vehiculului (Localitate, Judet, Strada, nr, firma sau service auto), persoana de contact si numar de telefon.
6) Stabiliti de comun acord data si ora in care veti ajunge la vehicul (recomandam sa ajungeti la vehicul in intervalul orar 09.00 – 11.00 - dimineata).
7) Pentru a verifica vehiculul este indicat sa aveti la dvs: 1 - 2 litri de carburant, acumulator rezerva sau cabluri de curent, roata de rezerva, cric, aparat foto/telefon/tableta cu conexiune la internet.
8) NU achitati vehiculul inainte de vizualizare cu exceptia cazurilor in care va asumati riscul.
9) Daca vehiculul este conform, intocmiti actele necesare si efectuati plata.
10) Daca vehiculul nu este conform cu descrierea realizata in platforma Autosel (sunt piese/repere lipsa, inlocuite, avariate altele fata de cele specificate in descriere) trebuie sa realizati un numar minim de 5 poza cu reperele in cauza si le trimiteti cat de urgent posibil pe adresa de e-mail info@autosel.ro.
11) Anuntati telefonic reprezentantul Autosel pe numerele 0756.101.920 sau 0756.101.923, urmand sa fiti indrumat de acesta pentru gasirea unei rezolvari.
12) Daca sesizati ca proprietarul/reprezentantul acestuia invoca diverse avarii in afara devizului de reparatiie si ca achizitia nu este profitabila, incercati sa va convingeti personal de cele relatate. In foarte multe cazuri intalnite, proprietarii au achizitionat epavele in urma refuzului cumparatorului.
Deci, o afacere buna pentru asigurat, mai putin pentru dvs.
14. Sold Suma pe care o detine cumparatorul in vederea participarii la licitatii.

Incarcare cont:
Odata ce s-a realizat transferul de bani in contul ASISOFT cu suma dorita, soldul in AUTOSEL poate fi incarcat la cererea cumparatorului dupa o convorbire telefonica cu operatorul AUTOSEL la numarul 0756101920/923 sau prin trimiterea ordinului de plata pe adresa de email info@autosel.ro.
15. Status: Activa Licitatie aflata in desfasurare.
16. Status: Castigata Licitatie castigata.
Cand statusul licitatiei este Castigata, taxa de participare si garantia de participare (in cazul licitatiei in trepte) sunt blocate pana cand statusul se va modifica:
- Daca statusul se va modifica in Retinuta/Retinuta - termen depasit/Refuzata - intemeiat/Taxe deblocate - toate taxele se vor restitui.
- Daca statusul se va modifica in Ridicata se va restitui garantia de participare la licitatie (in cazul licitatie tip Trepte) si se va sustrage taxa de adjudecare (de succes).
Oferta cumparatorului, chiar daca nu este castigatoare, este valabila timp de 45 de zile de la finalizarea licitatiei.
17. Status: In curs de preluare Licitatie in curs de preluare. Cand la o licitatie, statusul este In curs de preluare, inseamna ca s-a realizat legatura intre proprietarul epavei si cumparator.
Cand statusul licitatiei este In curs de preluare, taxa de participare si garantia de participare (in cazul licitatiei in trepte) sunt blocate pana cand statusul se va modifica.
- Daca statusul se va modifica in Retinuta/Retinuta - termen depasit/Refuzata - intemeiat/Taxe deblocate - toate taxele se vor restitui.
-Daca statusul se va modifica in Ridicata se va restitui garantia de participare la licitatie (in cazul licitatie tip Trepte) si se va sustrage taxa de succes.
Oferta cumparatorului, chiar daca nu este castigatoare, este valabila timp de 45 de zile de la finalizarea licitatiei.
18. Status: Pierduta Licitatie pierduta. In cazul licitatiei tip Trepte, garantia de participare se restituie automat.
Oferta cumparatorului, chiar daca nu este castigatoare, este valabila timp de 45 de zile de la finalizarea licitatiei.
19. Status: Refuzata Epava refuzata.
Refuzata intemeiat: Refuz justificat in fata companiei de asigurari (cand exista poze cu noi elemente avariate descoperite, informatii in scris despre noile repere avariate, diferente intre anul de fabricatie mentionat la publicare si cel din cartea de identitate, diferente intre dotarile tehnice mentionate la publicare si cele din realitate, din punct de vedere al costurilor mai mari de 600 euro). Toate taxele sunt restituite.
Refuz neintemeiat: Refuz nejustificat in fata companie de asigurari. La licitatia tip Trepte, garantia de participare nu va fi restituita. La licitatia tip PLIC/BLITZ se va retrage din soldul cumparatorului taxa de adjudecare (de succes).
Oferta cumparatorului, chiar daca nu este castigatoare, este valabila timp de 45 de zile de la finalizarea licitatiei.
20. Status: Retinuta Epava retinuta de proprietar. Taxa de participare si garantia de participare (in cazul licitatiei tip TREPTE) vor fi restituite automat.
Statusul unei licitatii se modfica in Retinuta atunci cand operatorul Autosel primeste informatia din partea companiei de asigurari sau in unele cazuri din partea proprietarului.
21. Status: Retinuta - Termen depasit/TD Cand statusul licitatiei este Retinuta - termen depasit, taxa de participare si garantia de participare (in cazul licitatiei tip TREPTE) vor fi restituite automat.
Statusul unei licitatii se modfica in Retinuta - Termen depasit atunci cand trec mai multe de 45 zile de la finalizarea licitatiei.
Oferta cumparatorului, chiar daca nu este castigatoare, este valabila timp de 45 de zile de la finalizarea licitatiei.
22. Status: Taxe Deblocate Cand statusul licitatiei este Taxe Deblocate, taxa de participare si garantia de participare (in cazul licitatiei tip TREPTE) vor fi restituite automat.
Statusul se modifica in Taxe Deblocate atunci cand licitatia se afla in intervalul de 30 zile - 45 zile de la finalizarea acesteia. Dupa 45 de zile, statusul licitatiei se va modifica in Retinuta - Termen depasit.
Oferta cumparatorului, chiar daca nu este castigatoare, este valabila timp de 45 de zile de la finalizarea licitatiei.
23. Suma de pornire Suma de la care porneste licitatia.
La licitatia tip BLITZ suma de pornire este 100 euro.
La licitatia tip TREPTE suma de pornire, in general 20% din suma asigurata, este setata de asigurator.
24. Taxa participare Taxa platita de fiecare cumparator in momentul participarii la licitatie.
Taxa de participare se restituie automat (de sistem) intotdeauna castigatorului licitatiei atunci cand statusul se modifica in Retinuta/Retinuta termen depasit/Taxe deblocate/Refuzata intemeiat.
25. Timer (Cronometru) Timerul reprezinta momentul inchiderii licitatiei.
Daca se inregistreaza oferta in ultimile 3 minute, automat sistemul va compensa diferenta pana la 3 minute.
Exemplu: Timerul indica ca mai sunt 00:01:20 (un minut douazeci secunde) pana la finalizarea licitatiei, daca se inregistreaza oferta, automat timpul de finalizare al licitatiei va creste la 00:03:00 (3 minute). A fost compensata diferenta pana la 3 minute cu 00:01:40 (un minut patruzeci secunde).
Intotdeauna intre ultima oferta inregistrata si finalizarea licitatiei va exista un timp de 3 minute.
26. Tip dauna: Dauna Totala Economica Autovehicul care, in urma unei coliziuni sau a unui accident, necesita inlocuirea de elemente cu valoare economica mare, iar dupa inlocuire asigura siguranta in circulatie a autovehiculului.
27. Tip dauna: Dauna Totala Tehnica Autovehicul care, in urma unei coliziuni sau a unui accident, necesita inlocuirea de elemente cu valoare economica mare, iar dupa inlocuire nu va asigura siguranta in circulatie.
Autovehiculul trebuie sa fie retras din circulatie.
28. VIN Serie sasiu